STRONA ARCHIWALNA! AKTUALNA STRONA: WWW.FESTIWALKRESOW.PL
Kresowa Osada w Baszni Dolnej na pięć dni przed Wielkim Finałem Festiwalu Dziedzictwa Kresów 2024 stała się festiwalową stolicą kulinariów. Warsztaty ze sztuki przyrządzania potraw kuchni kresowej i włoskiej przyciągnęły zarówno dzieci, jak i dorosłych. A prowadzili je szef kuchni restauracji Giuseppe z Lublina oraz Wiesław Kapel, wójt Gminy Lubaczów.
Dorośli uczestniczyli w warsztatach kuchni włoskiej „Bezkresy smaków: Kuchnie świata”. Pod okiem doświadczonego szefa kuchni restauracji Giuseppe z Lublina przygotowywali włoskie przysmaki: focaccię z deską serów i wędlin, zupę pomidorową, makaron w różnych wariantach i oczywiście niezastąpione tiramisu. Dla dzieci zorganizowano warsztaty „Strudle, bajgle, piszingery”, a w rolę mistrza kuchni kresowej wcielił się Wiesław Kapel – wójt Lubaczowa, który pomógł młodym kulinarnym talentom przygotować serowy Lwowski przysmak według tradycyjnej receptury.
Warsztaty kulinarne w Kresowej Osadzie to okazja do zapoznania się z tajnikami różnych kuchni oraz sposób na spędzenie wspólnie często rodzinnie wolnego czasu.
Zachęcamy do obejrzenia galerii zdjęć z obu warsztatów.
„Strudle, bajgle, piszingery”.

„Bezkresy smaków: Kuchnie świata”.
